ΛΑΜΙΑ ..... Η ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ???????
Στις 14 Φεβρουαρίου το δημοτικό διαμέρισμα Μεξιατών του δήμου υπάτης με δημοψήφισμα αποφασίζει σε ποιο δήμο θέλει να ενταχτεί . Οι επιλογές είναι από την μια πλευρά ο δήμος Λαμίας και η από την άλλη ο δήμος Σπερχειαδος στον οποίο εντάσσεται συμφωνά με το σχέδιο του Καλλικράτη όλος ο δήμος Υπάτης. Πολλά ακούγονται και αλλά ποιο πολλά διαδίδονται προκαλώντας σύγχυση στους κατοίκους ,σκόπιμα η μη.
Για όλη αυτή την κίνηση που ξεκίνησε από τις Μεξιάτες, , το κυρίαρχο είναι η αγωνία των δημοτών για το που πηγαίνουμε και η νωχελικοτητα της δημοτικής αρχής της υπάτης να αποφασίσει και να καθοδηγήσει τους δημότες για το ποιο είναι το συμφέρον τους, εμμένοντας στην προσπάθεια διατήρησης του δήμου ως μαρτυρική πόλη. Και αν δεν δεχτούν το μαρτυρική πόλη τι γίνεται? Υπάρχει εναλλακτική λύση η εντασσόμενα αυτόματα στον δήμο Σπερχειάδας? Μπορεί ο δήμος να μας διασφαλίσει ότι είναι βιώσιμο να παραμείνουμε μόνοι μας η θα βουλιάξουμε μαζί με την μαρτυρική πόλη που υποστηρίζουν?? Φυσικά δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά αφού δεν υπάρχουν μελέτες , εντείνοντας την ανασφάλεια των δημοτών.
Παρόμοιες κινήσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούνται και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου ύπατης αλλά και σε όλο τον νομό Φθιώτιδος. Όλες αυτές οι κινήσεις έρχονται να καλύψουν την απουσία των δημοτικών αρχών να ενημερώσουν , ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχουν τον σκεπτικισμό και την αναζήτηση από τους ίδιους τους πολίτες το καλύτερο για τον τόπο τους. Απλά οι πολίτες εδω παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, όταν οι δημοτικοί άρχοντες φιλονικούν για το ποιος θα διατηρήσει τα κεκτημένα του.
Το δίλλημα Σπερχειαδα η Λαμία νομίζω ότι δεν απασχολεί κανένα από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε. Η επιλογή της Λαμίας είναι μονόδρομος.
Αν το εξετάσουμε γεωγραφικά απέχουμε 13 χιλιόμετρα από την Λαμία και 30 από την Σπερχειαδα. Στην Λαμία δουλεύουμε και εκεί πηγαίνουμε για ψώνια. Με την Λαμία έχουμε πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι με την Σπερχειαδα. Στην Λάμια κατεβαίνουμε δυο φόρες την ημέρα και όχι στην Σπερχειαδα.
Η Μεξιάτες έχουν ίδια προβλήματα με την περιοχή της Λαμίας και τα χωριά του κάμπου και όχι με τα χωριά Πουγκάκια, Π. Γιαννιτσού, Παλαιόκαστρο, Ανατολή, Κυριακοχώρι , Δάφνη και όλο τον ορεινό όγκο της Δυτικής Φθιώτιδος.
Το θέμα όμως δεν είναι γεωγραφικό για το που θα ενταχτούμε, αλλά ουσίας προόδου. αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής μας.
Το σχέδιο Καλλικράτης το αναφέρει καθαρά ότι ο δήμος Υπάτης θα συγχωνευτεί με τον δήμο Σπερχειαδας και εμείς περιμένουμε την απόφαση καρτερικά να εκτελεστεί . Το μονό που προσπαθεί και προτάσσει ο δήμος υπάτης ως αντίλογο, είναι η προσπάθεια του να παραμείνει αυτόνομος δήμος με δικαιολογία ότι η υπάτη είναι μαρτυρική πόλη.
Και εδώ αρχίζουν τα τραγικά και επικίνδυνα σλάλομ της δημοτικής αρχής. Αντί να περιχαρακωθεί ο δήμος πίσω από το μαρτυρική πόλη ,θα έπρεπε αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το καλό των δημοτών του ,την ανάπτυξη της περιοχής και την διατήρηση του δήμου, να είχε μελετήσει τον Καλλικράτη και να έτρεχε παράλληλα μελέτη βιωσιμότητας του δήμου. Ταυτόχρονα έπρεπε να απαγκιστρώσει το δήμο Υπατης από την συγχώνευση του με το δήμο της Σπερχειαδας και να τον εντάξει στο δήμο της Λαμίας σε περίπτωση μη βιωσιμότητας. Να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Ο Καλλικράτης δίνει παρά πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Στοχεύει σε δήμους με αναπτυξιακό και κοινωνικό ρολό με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες ,αποτελώντας βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης. Δημιουργούνται μικρά και αποτελεσματικά "Δημοτικά eΚΕΠ" . Εισάγεται η έξυπνη Κάρτα του Πολίτη, με την οποία περνούν οι δήμοι στην αυτόματη εξυπηρέτηση (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών). Αξιοποιούνται νέοι θεσμοί στήριξης του πολίτη, όπως η "Διοικητική βοήθεια στο σπίτι" από τον νεοεισερχόμενο θεσμό του Δημοτικού ανταποκριτή, ενός πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Αυτά είναι που προβληματίζουν και αναστατώνουν τους δημότες . Αν οι δημοτικές υπηρεσίες που θα τους παρέχονται θα είναι σωστές, και κατά πόσο θα κάνουν ποιο εύκολη τη ζωή των δημοτών. Θα μπορέσουν οι δημοτικές αρχές να αξιοποιήσουν τις καινούργιες τεχνολογίες για να παρέχουν αξιόλογες και αξιόπιστες υπηρεσίες στους δημότες τους ? Τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά τα καινούργια πράγματα που εισάγονται στην καθημερινότητα των δημοτών? Το πρωταρχικό ενδιαφέρον δεν είναι το πόσους δημοτικούς συμβούλους θα εκλέξουν όπως κάποιος αντιπαρέβαλλε, αλλά τι μπορούν να κάνουν αυτοί που θα εκλεγούν. Τι να τους κάνουν τους δημοτικούς συμβούλους όταν ο δήμος δεν θα μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει και που άλλοι δημότες σε διαφορετικό δήμο θα απολαμβάνουν.
Η επιλογή της Λαμίας είναι μονόδρομος γιατί δυστυχώς η Δυτική Φθιώτιδα έχει δείξει ότι δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε όλα αυτά. Οι δήμαρχοι της περιοχής και σε αυτούς εντάσσω και τον δήμο Υπάτης έχουν περιοριστεί σε μια πολιτική του 50 και του 60. Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την παλιά αντιμετώπιση των καταστάσεων και προσπαθούν μέσα από γλείψιμο προς την κρατική εξουσία να εξοικονομήσουν πόρους, μένοντας στο στενό πλαίσιο της Φθιώτιδας. Εδώ δεν έχουν αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των δημοτών τους, με χρήματα που τους παρακαλάνε να πάρουν. Που είναι η ευρυζωνικότητα ? τα wifi spot και το ελεύθερο internet για τους νέους? Εδώ στο δημοτικό διαμέρισμα Μεξιατών μεχρι 15 Ιανουαρίου του 2010 ο πρόεδρος δεν είχε υπολογιστή. Για ποια Ευρώπη για ποια αυτονομία και για ποιο Καλλικράτη μιλάμε.
Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρωπαϊκά σε όλα τα θέματα αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε και να αναπτύξουμε την περιοχή μας. Να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη και πως δουλεύουν εκεί. Ενώ μπορούσαν οι δήμοι να λαβαίνουν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για να αναπτύξουν την περιοχή και δεν έκαναν τίποτα. Μόνο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν ενταχτεί. Ο δήμος Υπάτης δεν εντάθηκε σε κανένα πρόγραμμα του τρίτου κοινοτικού πλαισίου που ξεκίνησε το 2003 μέχρι το 2008, όπως και δεν έχει κάνει καμία μελέτη για να ενταχτεί στο τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο που έχει ξεκινήσει ,γιατί ποια δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ,όπως και αρκετοί άλλοι δήμοι της χώρας. Αν κάνω λάθος να με διορθώσουν.
Και τι κάνουν γιαυτο?? Απολύτως τίποτα. Απλώς ξέρουν να τσακώνονται για το ποια πόλη θα γίνει έδρα του νέου δήμου (βλεπε Σπερχειαδα η Μακρακομη ) ενώ ο δικός μας θέλει να διατηρηθεί σαν Μαρτυρική πόλη. Όλοι θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και τίποτα άλλο. Ωραία να μείνουμε ως Μαρτυρική πόλη αλλά θα επιβιώσουμε στον Καλλικράτη η θα χαθούμε?? Θα μπορεί ο δήμος να έχει την οικονομική αυτοτέλεια να προσφέρει ότι ο Καλλικράτης αναφέρει?? Θα μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια η απλώς θα λέμε ότι έχουμε δήμο με μηδέν υπηρεσίες ?? για να βολεύονται κάποιοι επιτήδειοι κάθε φορά, Όλοι αυτοί που κόπτοντας για να διατηρήσουν τους Δήμους κάθισαν να μελετήσουν και να εξηγήσουν στους δημότες τους τι σημαίνει Καλλικράτης???
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ...;
Όλα αυτά φαίνονται από την ανάπτυξη της Δυτικής Φθιώτιδος. Στο κέντρο της Ελλάδος με μια φυσική ομορφιά τρομερή και φοβερή και είναι από τις ποιο υπανάπτυκτες περιοχές . Όσο και να μην μας αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα. Αναρωτήθηκε ποτέ κάνεις το γιατί???
Για ποια λοιπόν Δυτική Φθιώτιδα μιλάμε??? Του περασμένου αιώνα ???
Δεν είναι πανάκεια η Λαμία στην οποία θα λύσουμε όλα τα προβλήματα μας , αλλά είναι ένας μεγάλος δήμος που κάτι καλό μπορεί να γίνει.
Η Δυτική Φθιώτιδα είναι που διώχνει με την ανυπαρξία της και όχι η Λαμία που λαμβάνει από την λάμψη της.